Naša Klinika

Kada posjetiti (ili obaviti pregled) urologa?

Pojava krvi u spermi (ejakulatu) – javlja se kao posljedica različitih zdravstvenih stanja i ozljeda. Simptom je najčešće vezan uz uroinfekciju (upalu prostate, pasjemenika, mokraćne cijevi ili žlijezda mokraćne cijevi) ili je uzrok nepoznat – idiopatski, a ponekad je povezan s ozbiljnijim stanjima (npr. traume međice ili testisa). Simptom se može javiti i u sklopu benigne hiperplazije prostate te patoloških stanja i tumora urotrakta.
Otežano mokrenje ili nemogućnost mokrenja – povezuje se sa raznim stanjima poput ozljede, spolno prenosive infekcije ili problema s prostatom.
Noćno mokrenje (nokturija) – definira se kao 2 ili više noćna mokrenja koja bude osobu iz sna. Potrebno je razmotriti najčešće urološke uzroke nokturije (benigna prostatična opstrukcija ili nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura) kao i neurološke uzroke poput dijabetesa, bubrežnog oštećenja, uzimanje raznih lijekova i slično. Noćno mokrenje često se povezuje i s emocionalnim izazovima kod osobe.
Bolovi u genitalnoj ili lumbalnoj regiji i slične tegobe
Inkontinencija urina – nevoljni bijeg urina, odnosno nemogućnost zadržavanja urina može biti simptom raznih uroloških problema.
Krv u mokraći – ako u mokraći primijetite krv, to može biti posljedica ozljede ili zarazne bolesti, ali i šireg problema zdravstvenog stanja koje se razvilo u tijelu. Najčešći uzroci su urinoinfekcija i bolesti bubrega.
Erektilna disfunkcija – može imati različite uzroke poput nekih medicinskih stanja (urinoinfekcije, šećerne bolesti, neurogenih uzroka, postoperativno), emocionalnih problema (anksioznost, depresija), problema s osobom s kojom stupamo u spolni odnos, umor, stres, nezdrava tjelesna težina, loša prehrana, problemi s prostatom, ozljede ili traume. Erektilna disfunkcija često je izvor srama kod muškaraca, no to je uobičajena pojava, a uzrok ne mora uvijek biti problematičan i dugotrajan. U svakom slučaju, potrebno je pristupiti multidisciplinarno, kako bi rezultati bili što bolji i poboljšali kvalitetu života osobe.
Promjene na testisima ili koži penisa – ako na testisima ili koži penisa primijetite kvržice, uvećanje ili napetosti, promjene boje kože, svakako se treba javiti liječniku. To mogu biti bezopasne promjene, ali i naznaka da se u tijelu događaju neke ozbiljnije stvari.
Ozljede penisa ili testisa – ozljede mogu imati dugotrajnije posljedice, ovisno o intenzitetu i mjestu ozljede stoga je važno potražiti mišljenje liječnika o prirodi ozljede i njezinih posljedica te pratiti upute vezane uz oporavak.
Bol testisa i/ili penisa – može se javiti kao posljedica ozljede ili upale i zahtijeva liječničku obradu
Crvenilo ili oteknuće – crvenilo može nastati zbog preosjetljivosti ili ozljede koja je posljedica trenja, a potrebno se javiti liječniku ako nastane oteklina.
Svrbež – često je popraćen iscjetkom iz penisa, a može se javiti i zasebno. Čest je simptom spolno prenosivih infekcija (klamidija, gonoreja) ili nametnika, ali može biti i simptom preosjetljivosti na određene alergene. Promjena deterdženta za rublje, materijal donjeg rublja, nedovoljno pranje ili mijenjanje donjeg rublja i znojenje mogu biti neki od uzoraka svrbeža i neugodnosti.
Iscjedak iz penisa – ako primijetite iscjedak iz penisa, obratite pozornost na konzistenciju tekućine, boju i miris. Iscjedak ne bi trebao biti prisutan izvan situacija mokrenja ili nakon ejakulacije. Najčešći uzrok su spolno prenosive infekcije (klamidija, gonoreja), upale ili određeni lijekovi.
Prije ili nakon spolnih odnosa te nakon rizičnog spolnog odnosa – kako bismo osigurali spolno i reproduktivno zdravlje sebe i partnera, dobro je provjeriti svoj status prije samog seksualnog odnosa i testirati se na spolno prenosive bolesti. Rizični spolni odnos uključuje odnos bez zaštite kondomom ili prezervativom (vaginalni, oralni, analni) i bez informacija o zdravstvenom statusu osobe s kojom smo bili u odnosu. Nakon rizičnog spolnog odnosa, dobro je provjeriti svoj status.
Više o rizičnom ponašanju i zaštiti pročitaj na: Rizična ponašanja – Spolno zdravlje

Što obuhvaća pregled urologa?

Najčešće, urološki pregled započinje postavljanjem pitanja o prisutnim tegobama kako bi urolog što bolje razumio vaš životni stil i povijest bolesti. Ako vam je neugodno zbog razgovora, sjetite se da je nužno iskreno odgovoriti na sva pitanja kako bi urolog mogao postaviti ispravnu dijagnozu. Pregled uključuje jednostavni fizički pregled cijelog mokraćnog sustava, uključujući bubrege, mokraćovod i mokraćni mjehur. Kod muškaraca fizički pregled uključuje digitorektalni pregled. Tim pregledom procjenjuje se veličina i konzistencija prostate, odnosno prisutnost povećanja i nepravilnosti. Digitorektalni pregled izvodi se umetanjem podmazanog prsta u rukavici u rektum i procjenom prostate. Vrlo često radi se i ultrazvuk urotrakta, koji služi za dijagnostiku ili praćenje određenih oboljenja. Urolozi često rade i niz krvnih pretraga, kako bi dobili širu sliku funkcioniranja mokraćnog sustava. Ako test krvi nije potreban ili urolog želi prikupiti više informacija prije dijagnoze, primjenjuju se testovi urina. Analizom urina ispituje se prisutnost bakterija, krvnih stanica i tvari koje ne bi trebale biti u bubrezima, a koristi se za utvrđivanje prisutnosti infekcija u mokraćnom sustavm, kao pomoć u postavljanju dijagnoze dijabetesa ili za otkrivanjele različitih sistemnih bolesti. Dodatna pretraga, kultura urina koristi se za utvrđivanje prisutnosti određenih vrsta bakterija u uzorku urina, njihova količina i najčešće test osjetljivosti bakterija na antibiotike.

Osim urološkog pregleda, preporučuje se i preventivan pregled dermatovenerologa. Uz klinički pregled anogenitalne regije, pregled cijele kože i vidljivih sluznica, pregled dermatovenerologa često uključuje i testiranje na najčešće spolno prenosive infekcije. Spolno prenosive infekcije ne moraju uvijek imati simptome, a mogu ostaviti trajne posljedice na opće i reproduktivno zdravlje. Gore navedeni simptomi mogu biti i posljedica neliječenih spolno prenosivih bolesti, posebno simptomi poput neuobičajenog iscjetka, osjetljivosti, pečenja i žarenja tijekom mokrenja, pojava ranica, bradavica, mjehurića ili izraslina bilo kakve vrste na genitalnom području ili u ustima.

Kako se pripremiti za pregled?

Za pregled kod urologa ne postoje posebne smjernice za pripremu, već su dovoljne uobičajene mjere osobne higijene. Neki liječnici savjetuju suzdržavanje od spolnih odnosa dan do dva dana prije planiranog pregleda, kako bi liječnik mogao napraviti potrebne testove (briseve sluznice genitalnih organa).

Go Back