Naša Klinika

Pregledi u trudnoći

Klinički pregledi jedni su od ključnih preduvjeta u adekvatnom nadzoru trudnoće. Brojne studije su dokazale čvrstu povezanost između broja pregleda tijekom trudnoće i njezina ishoda.
Pregledi u trudnoći
Kalendar pregleda
Prvi pregled u trudnoći
Daljnji nadzor nad trudnoćom
Zaključak
Kalendar pregleda
Danas smatramo da trudnica s urednom trudnoćom može prenijeti do 10 dana nakon termina bez ikakvih opasnosti za dijete.
Prvi pregled u trudnoći potrebno je napraviti što ranije nakon potvrde dijagnoze, odnosno svakako do 8. tjedna kod zdravih trudnica. Kod rizičnih trudnoća prvi pregled se preporuča učiniti do 6. tjedna. U zdravih trudnica s neugroženom trudnoćom, koje obuhvaćaju oko 80% trudničke populacije, pregledi se obavljaju do 28. tjedna svakih mjesec dana, a zatim do 36. tjedna svaka tri tjedna. Sljedeći pregled obavlja se s 38 tjedana i nakon toga svakih tjedan dana do termina, odnosno navršenih 40 tjedana. Nakon navršenih 40 tjedana pregledi se obavljaju svaka 2 dana. Trudnice koje ne rode do navršenih 41 tjedana trudnoće pregledavaju se svaki dan do porođaja. Danas smatramo da trudnica s urednom trudnoćom može prenijeti do 10 dana nakon termina bez ikakvih opasnosti za dijete. Ako smo sigurni da je dob trudnoće pravilno izračunata, a termin smo premašili za otprilike 10 dana, porođaj možemo bez većih poteškoća inducirati jednom od danas prihvaćenih metoda.

Prvi pregled u trudnoći
Veličina i oblik maternice mijenjaju se ovisno o trajanju trudnoće.
Na prvom pregledu tijekom trudnoće potrebno je:

Uzeti preciznu anamnezu
Izračunati trajanje trudnoće i odrediti termin porođaja
Obaviti ginekološki pregled u spekulima i bimanualnu palpaciju, uzeti PAPA test kod trudnica koje nemaju nalaz u posljednjih godinu dana, kod rizičnih trudnica obriske vrata maternice (cervikalne briseve) na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, kao i aerobne i anaerobne mikroorganizme
Izmjeriti krvni tlak, tjelesnu visinu i težinu, indeks tjelesne mase, provjeriti postojanje proteina u mokraći
Odrediti kompletnu krvnu sliku, krvnu grupu i Rh-faktor, razinu glukoze u krvi na tašte, vrijednosti željeza u krvi, testiranje na hepatitis B, u rizičnih trudnica pretrage na najopasnije mikroorganizme u trudnoći (tzv. TORCH te eventualno HIV i hepatitis C)
Kod trudnica s Rh-negativnom krvnom grupom napraviti testove senzibilizacije na početku trudnoće te u 6. i 8. mjesecu
Planirati genetičko savjetovanje ako za to postoji indikacija (trudnice starije od 35 godina ili opterećena obiteljska anamneza)
U pregledu se koriste spekuli – metalni instrumenti u obliku cijevi, odnosno pačjeg kljuna kojima rastvaramo rodnicu čime ona postaje dostupna inspekciji. Opisujemo iscjedak u rodnici, promjene na vaginalnoj stijenci i vratu maternice. Uredan iscjedak u trudnice je oskudan i bjelkaste boje. Stupanj čistoće vaginalnog razmaza određujemo analizom obriska rodnice pod mikroskopom. U slučaju dokazane infekcije odmah je potrebno započeti liječenje radi sprečavanja širenja infekcije na plodne ovoje i fetus.

Nakon pregleda u spekulima slijedi bimanualna palpacija vrata maternice i povećanog trupa maternice, tako da se kažiprstom i srednjim prstom u rodnici, a drugom rukom iznad stidne kosti, palpira duljina vrata maternice te stupanj njegova širenja. U normalnim okolnostima vrat maternice je u prvorodilja članak prsta dug (oko 3 cm) i zatvoren sve do otprilike 38. tjedna kada se počinje skraćivati i otvarati. Kod višerodilja vrat maternice može biti skraćen te blago otvoren već i znatno ranije.

Veličina i oblik maternice mijenjaju se ovisno o trajanju trudnoće. Nakon izostanka menstruacije, s oko 5 tjedana, maternica je veličine guščjeg jajeta, s 8 tjedana ona je veličine ženske šake, s 12 tjedana veličine muške šake, a sa 16 tjedana veličine glave novorođenčeta.

Daljnji nadzor nad trudnoćom
U daljnjem nadzoru trudnoće naša pozornost je usmjerena na sljedeće najčešće komplikacije:

Prepoznavanje znakova prijevremenog porođaja, zastoja u rastu fetusa ili pak ubrzanog rasta čeda
Praćenje vrijednosti krvnog tlaka i pravovremeno liječenje povišenih vrijednosti
Otkrivanje gestacijskog dijabetesa oralnim testom opterećenja glukozom (OGTT) između 24 i 28 tjedana trudnoće
Praćenje nastupa pogoršanja ili komplikacija kroničnih bolesti s kojima je majka ušla u trudnoću
Davanje savjeta o promjenama u tijelu koje se već nastupile ili koje će se tek pojaviti kako bi mogući strah i nelagodu smanjili na najmanju moguću mjeru
Prilikom svakog pregleda postupnik je sljedeći:

Mjerenje tjelesne mase, krvnog tlaka, određivanje proteina, glukoze i bakterija u mokraći
Palpacija maternice vanjskim pregledom, određivanje njenog tonusa, visine fundusa (svoda) u odnosu na fiksne točke na abdomenu (središnji dio stidne kosti, pupak, najniži dio prsne kosti), tj. mjerenje udaljenosti fundusa maternice od stidne kosti. Ta udaljenost izmjerena u centimetrima treba odgovarati broju tjedana trudnoće (± 2 cm). Na taj način može se rano posumnjati na zastoj u rastu ili pretjerani rast djeteta, što iziskuje daljnju detaljnu ultrazvučnu obradu.
Slušanje kucaja čedinjeg srca (KČS) dopplerskim aparatom ili opstetričkom slušalicom
Nadziranje stanja fetusa nakon navršenih 38 tjedana trudnoće CTG-om (kardiotokografija), tj. zapisom kojim istovremeno bilježimo srčanu akciju fetusa i aktivnost maternice majke.

Go Back