Naša Klinika

PEDIJATRIJA

mr sci Tamara Ivanović, pedijatar, pulmolog

Mr sci Tamara Ivanović, pedijatar, pulmolog ljekar sa 20 godina bolničkog iskustva u liječenju djece svih uzrasta i različitih patologija. Član je brojnih pedijatrijskih udruženja i autor više medicinskih radova.Medicinski fakultet je završila u Novom Sadu. Specijalizaciju iz pedijatrije završila je na Institutu za majku i dete u Beogradu. Subspecijalizaciju iz Dječije pulmologije završila je na medicinskom fakultetu u Beogradu, prakitični dio na UDK Tiršova i Institutu za majku i dijete u Beogradu, a postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu u Foči. Magistraski rad sa temom “Kvalitet života kod djece sa astmom” odbranila na Medicinskom fakultetu u Foči. Školu ultrazvučne dijagnostike završila na UDK Tiršova.

dr Nada Rabota, pedijatar

Zaposlena u bolnici ” Srbija”.Specijalisticki ispit iz pedijatrije polozila 2015.god.Osim pedijatrijskih pregleda,obavlja i UZ CNS-a. Ultrazvučni pregled mozga je slikovni pregled moždanih struktura. Omogućava prikaz normalnih struktura mozga, anomalija razvoja mozga, upalnih procesa mozga, tumora mozga, raznih vrsta krvarenja u mozgu i hipoksično-ishemične promjene mozga. Velika fontanela predstavlja ,,akustični prozor“, prostor kroz koji se radi pregled. Ultrazvučni pregled mozga može se izvoditi učestalo, u bilo koje vrijeme, bez potrebe za anestezijom. Pretraga je sigurna i pouzdana, brzo izvodljiva i do sada nije dokazan štetni učinak. Indikacije su brojne. Po najnovijim preporukama svakom djetetu bi trebalo uraditi ultrazvuk moždanih struktura po principu screening-a, radi rane detekcije eventualno prisutnih urođenih anomalija.

prim dr Ružica Borović, pedijatar – kardiolog

Rođena je 1975. godine u Bijeljini. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 2000. godine. Specijalizaciju iz pedijatrije završila je 2007. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2010 godine. Užu specijalizaciju iz kardiologije završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2016. godine. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske 2019. godine dodijelilo joj je titulu primarijus. Od 2001. godine zaposlena je na Pedijatrijskom odjeljenju JZU „Sveti Vračevi „ u Bijeljini, radi kao pedijatar i subspecijalista dječije kardiologije. Autor je i koaoautor više naučnih i stručnih radova iz oblasti pedijatrije i dječije kardiologije.

Usluge pedijatra:

 • pregledi zdrave i bolesne djece od novorđenačkog do uzrasta do 18. godine života
 •  liječenje djece po savremenim pedijatrijskim principima
 • pregled i izdavanje potvrda za boravak u kolektivu (jasle, vrtić, kamp, rekreativnu nastavu)
 • pulmološka dijagnostika i liječenje akutnih i hroničnih oboljenja disajnih puteva (hronični kašalj, astma, bronhitisi)
 • mjerenje plućnih funkcija – spirometrija
 • alergološko testiranje na standardne inhalatorne i nutritivne alergene
 • adhezioliza prepucijuma
 • ultrazvučni pregled skrining kukova u prvoj godini života
 • ultrazvučni pregled abdomena
 • ultrazvučni pregled mozga
 • ocjena vakcinalnog statusa i eventualna vakcinacija
 • upućivanje na konsultativne specijalističke preglede
 • po potrebi laboratorijske analize i brisevi

U poliklinici se sprovode različite terapijske procedure:

 • davanje intramuskularne, intravenske i subkutane terapije (injekcije)
 • intravenozne terapije (infuzije)
 • inhalacije
 • uklanjanje krpelja
 • obrada i previjanje rane
 • adhezioliza prepucijuma
 • obrada i lapisiranje pupka
 • mjerenje arterijskog pritiska i EKG
 • brze laboratorijske analize (kompletna krvna slika, CRP, glikemija, urin – rezultati se dobijaju za 5 minuta)
 • uzimanje različitih vrsta briseva (grlo, nos, oko, vulva i dr.)
 • uzimanje uzoraka urina za urinokulturu

Pregledi djece

U pedijatrijskoj ordinaciji Naše klinike, možete dobiti vrhunsku medicinsku njegu za Vaše dete. Kod nas možete obaviti preglede Vašeg djeteta od strane pedijatra mr sci med Tamara Ivanović, pedijatar – pulmolog. Doktorka Ivanović je ljekar sa 20god bolničkog iskustva u liječenju djece svih uzrasta i različitih patologija.

U pedijatrijskoj ordinaciji obavljaju se pregledi zdrave i bolesne djece. Vršimo preglede i pratimo rast i razvoj djece od rođenja do 18. godine života. Vrše se pregledi djece sa povišenom tjelesnom temperaturom i djece sa akutnim infekcijama. Pregled je detaljan po svim organskim sistemima i upotpunjen je ultrazvučnim pregledom abdomena (stomaka).

U slučaju potrebe, u okviru pregleda mogu se uraditi pulsna oksimetrija, spirometrija, otoskopski pregled, mjerenje arterijskog pritiska i EKG.

Od analiza je u toku pregleda moguće uraditi brze laboratorijske analize (kompletna krvna slika, CRP, glikemija, urin – rezultati se dobijaju za 5 minuta), uzimanje različitih vrsta briseva (grlo, nos, oko, vulva i dr.), uzimanje uzoraka urina za urinokulturu. Na taj način se brzo postavlja dijagnoza bolesti i sprovodi adekvatno liječenje prema savremenim terapijskim protokolima.

U veoma prijatnom ambijentu prilagođenom djeci pedijatar naše ordinacije nudi kvalitetne i stručne odgovore na sva Vaša pitanja vezana za razvoj i zdravlje Vašeg djeteta. Uz poštovanje i stalno unapređenje struke, važno nam je da poštujemo prava djece, ali i njihovih roditelja, i to individualnim i posvećenim pristupom svakom bolesniku.

Ultrazvučni pregled kukova

Zbog podneblja u kome živimo i sklonosti urođenom iščašenju kukova, prvi ultrazvučni pregled bebinih kukova treba da se uradi nakon prvog mjeseca života, da bi se ustanovilo da li su kukovi “zreli”. Naravno, ukoliko postoji sumnja na urođeno iščašenje kukova, pregled se može uraditi i ranije.

Ultrazvučni pregled kukova se radi nakon kliničkog pregleda kukova. Pregled traje vrlo kratko i za bebu nije nimalo neprijatan. Radi se metodom po Grafu. Ultrazvuk kukova rade posebno edukovani pedijatri ili dječiji ortopedi. Nakon urađenog ultrazvuka ljekar daje savjet u vezi širokog povoja.

Ukoliko se ultrazvučno dobije nalaz sumnje na iščašenje kukova, beba se upućuje ortopedu koji odlučuje o daljem tretmanu. Nastavlja se široki povoj što je u velikom broju slučajeva dovoljna mjera za korekciju dok se kod težih oblika odlučuje sa Pavlikove kaiševe. To su obični kaiševi kojima se noge fiksiraju u potpuno raširenom položaju da bi glavica butne kosti bolje legla u čašice.

Ultrazvuk mozga

Ultrazvučni pregled mozga je slikovni pregled moždanih struktura.

Omogućava prikaz normalnih struktura mozga, anomalija razvoja mozga, upalnih procesa mozga, tumora mozga, raznih vrsta krvarenja u mozgu i hipoksično-ishemične promjene mozga. Velika fontanela predstavlja ,,akustični prozor“, prostor kroz koji se radi pregled.

Ultrazvučni pregled mozga može se izvoditi učestalo, u bilo koje vrijeme, bez potrebe za anestezijom. Pretraga je sigurna i pouzdana, brzo izvodljiva i do sada nije dokazan štetni učinak. Indikacije su brojne. Po najnovijim preporukama svakom djetetu bi trebalo uraditi ultrazvuk moždanih struktura po principu screening-a, radi rane detekcije eventualno prisutnih urođenih anomalija.

Alergološki testovi

Alergološki testovi predstavljaju vid dijagnostikovanja osjetljivosti organizma pacijenta na alergene. Alergološki testovi se koriste u dijagnostici alergijskih reakcija na alergene iz vazduha, hrane i druge alergene, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti (alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis, bronhijalna astma, urtikarija, atopijski dermatitis i dr).Na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, alergolog će indikovati testiranje na određenu grupu alergena.

Prick kožni test

Prick kožni test na standardne inhalacione i nutritivne alergene predstavlja osnovni alergološki test. Pomoću Prick testa se dokazuje preosjetljivost (alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane. Test je bezbolan i traje oko 20-30 minuta. Prick kožni test je vrlo efikasan za testiranje ranih alergijskih reakcija, koje su posredovane antitijelima, klase IgE. Ove reakcije preosjetljivosti ispoljavaju se najčešće u obliku urtikarije – koprivnjače, alergijskog rinitisa i konjuktivitisa, bronhijalne astme itd.

 • Za testiranje se koriste standardni inhalacioni alergeni, prisutni u vazduhu, a koji su najčešći izazivači ranih alergijskih reakcija. Koriste se rastvori 12 najčešćih alergena kao što su polen, trava, korov i drveće, zatim grinje, kućna prašina, buđ, bakterije, životinjska dlaka itd. Koriste se i rastvori histamina i fiziološkog rastvora koji služe kao kontrola.
 • Testiranje se izvodi tako što se na kožu unutrašnje strane podlaktice kapaljkom nanosi po jedna kap rastvora svakog alergena. Ukoliko postoji alergija na neki od testiranih alergena, na mjestu na kojem je izvršen test će se poslije određenog vremena pojaviti otok, svrab i crvenilo. Alergološki testovi su apsolutno bezbjedni i bezbolni, budući da se testiranje vrši na maloj površini kože.
 • Prije testiranja 6 dana se ne smije uzimati antihistaminik a kortikosteroid do mjesec dana prije.

PREGLED DJEČIJEG KARDIOLOGA

Pregledi obuhvataju djecu  od rođenja do navršenih 18 godina života

Indikacije za pregled dječijeg kardiologa:

– Djeca sa šumom na srcu

– Zaostajanje u rastu i razvoju

– Visok krvni pritisak kod djece

– Aritmije (ubrzan srčani rad, usporen srčani rad)

– Bolovi u grudima

– Pregledi djece sportista

Pregled uključuje: fizikalni pregled, EKG, ultrazvučni pregled srca

ŠUM NA SRCU U DJEČIJEM UZRASTU


Šum na srcu u dječijem uzrastu se relativno često registruje.
Postojanje šuma na srcu, nije uvijek znak da je riječ o bolesnom djetetu, odnosno djetetu sa urođenom srčanom manom.
Mnogo češće se kod djece registruju tzv “bezaleni srčani šumovi “(fiziološki, funkcionalni ili neorganski šumovi), u odnosu na organske ili patološke šumove koji ukazuju na na srčanu manu. Procjenjuje se da oko 3% posto svih srčanih šumova u dječjoj dobi su rezultat urođenih ili stečenih bolesti srca.
Najčešći fiziološki šum u djece predškolske i školske dobi je Stillov šum, koji se često gubi u pubertetu, ali može ostati i do odrasle dobi.
Najčešće se šumovi na srcu otkriju se tokom sistematskih pregleda (predškolskih, školskih ili prilikom pregleda djeteta koje želi da se bavi nekim sportom).
Pored funkcionalnih šumova u pedijatrijskoj praksi, sreću se i šumovi na srcu koje registrujemo kod ubrzanog rada srca zbog povišene temperature, pojačanog rada štitaste žlijezde (hipertireoze) ili malkrvnosti odnosno anemije. Riječ je o patološkim stanjima kod kojih postoji ubrzan tok i strujanje krvi, a daju zvučne fenomene koji se auskultacijom čuju kao šum.
Drugu grupu šumova čine šumovi koji su organske prirode, odnosno rezultat urođenih ili stečenih bolesti srca.
Šumovi kod ove djece najčešće su praćeni simptomima, kao što su zamaranje, loša tolerancija napora, cijanoza (plavičasta prebojenost usana, nokatnih ploča), zaostajanje u rastu i razvoju.
Definitivna procjena vrste šuma uključuje kardiološki pregled, ehokardiografski pregled (ultrazvuk srca), elektrokardiogram (EKG), po potrebi dodatnu kardiološku obradu.
U zavisnosti od uzroka samog šuma određuje se protokol praćenja, odnosno liječenja takvog djeteta.
Za djecu koja imaju fiziološki šum dozvoljena je normalna aktivnost, uključujući i bavljenje sportom, dok ona djeca kod kojih je šum na srcu rezultat bolesti srca moraju da imaju redovne kardiološke kontrole, doziranu fizičku aktivnost bez većih fizičkih napora, odnosno moraju da budu pod nadzorom dječijeg kardiologa.

Prim. dr Ružica Borović, pedijatar-kardiolog